Complete pedicure behandeling

Bij een eerste kennismaking wordt de behandeling vooraf gegaan door een intakegesprek, waarin uw voetproblemen worden geinventariseerd. ​

Een basis pedicure behandeling duurt ca. 45 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Anamnese (medische/persoonlijk achtergrond) alleen de 1e keer
 • Voeten desinfecteren
 • Nagels knippen en frezen, nagelomgeving reinigen 
 • Likdoorns/eeltpitten/ingroeiende teennagels behandelen
 • Overtollig eelt/kloven verwijderen
 • Mycosenagels (schimmelnagels) dunner frezen
 • Nogmaals desinfecteren
 • Indien nodig gevoelige plekken drukvrij leggen
 • Ter afsluiting voeten crème inmasseren

Na deze behandeling zijn uw voeten goed verzorgd. Een vervolgbehandeling vindt meestal plaats binnen 4-6 weken.

Likdoorn verwijderen

Een likdoorn in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke, harde, naar binnen groeiende eeltkern (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. De likdoorn zit vaak in het centrum van deze eeltplek. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop, of tussen de vierde en vijfde teen. Een likdoorn is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit.

De weke likdoorn zit altijd tussen de tenen, meestal de vierde en de vijfde teen. Het is een zachte eeltplek met daarin een pijnlijke kern. Deze ontstaat door voortdurende wrijving van de huid tussen twee uitsteeksels van vergroeide botjes in de teenkootjes. De weke likdoorn is ook zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat.

De zaadlikdoorn ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. De zaadlikdoorn is niet pijnlijk.

De pedicure kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit regelmatig gebeurt  door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en  zelfs verdwijnen mits de oorzaak wordt opgeheven.

Wij raden het gebruik van een likdoornpleister sterk af. De diameter van de pleister komt vaak niet overeen met de grote van een likdoorn. Hierdoor wordt niet alleen de hoornlaag (eeltplek) aangetast, maar ook het omliggende gezonde weefsel. Het gevolg is dat de gezonde huid verbrand. De likdoorn wordt door de pleister erg week. De pedicure kan door gebruik van de pleister de likdoorn niet goed meer zien en dus is de likdoorn daardoor moeilijk te verwijderen.

 

 

Ingegroeide nagel(s) behandelen

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij een grote teen. De binnen- of buitenrand van de nagel is dan in de huid gegroeid en heeft aanleiding gegeven tot irritatie, pijn of een ontsteking. Waarom zo'n teennagel ingroeit is niet altijd bekend. Soms ligt het aan het schoeisel (te nauw, te smal) of aan de bouw van de teen zelf; licht gekanteld, waardoor bij het lopen een nagelrand te veel in de huid drukt. Het te kort knippen van de nagel of het wegknippen van de hoekjes kan ook een oorzaak zijn.

Dat laatste geeft vaak wel een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Vaak zal het zachte gedeelte van de teentop zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling door de pedicure:

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, afhankelijk van de ernst van ingroeiing van de nagelrand.

 • Wanneer de nagelrand een beetje ingroeit of dreigt in te groeien en irritatie veroorzaakt, kan vaak volstaan worden met eenvoudige maatregelen. De nagelrand kan wat worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren.
 • Bij een behandeling wordt het eelt uit de nagelplooi met een frees verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt en de nagel drukvrij gelegd. Wacht niet te lang met een bezoek aan de pedicure bij de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

Daarnaast biedt een professionele pedicure haar cliënten diverse mogelijkheden voor nagelherstel of nagelreparatie:

Nagelreparatie:
Gel- of acryltechniek zijn eenvoudige manieren voor het verlengen of herstellen van te kort geknipte nagels of weggeknipte hoekjes. Door het repareren van de nagel wordt zo de klacht verholpen.

Nagelbeugeltechnieken:
Nagelbeugeltechniek is een techniek die wordt toegepast bij problemen met de grote teen. Het gaat dan met name om teennagels die scheef of krom groeien en dan, vooral in de nagelwallen, voor problemen zorgen zoals bijvoorbeeld ingroeiende nagels.

 • BS/Spange

De BS/Spange is een langvormige strip die is gemaakt van glasvezel versterkte Duroplast (wit kunststof). De moleculen in kunststof willen altijd terug naar hun oorspronkelijke vorm. Door de elasticiteit van de nagelplaat en spanning van de strip zal de nagelplaat hierdoor corrigeren. De cliënt is (bijna) onmiddellijk pijnvrij omdat door de trekkracht van de strip de nagel uit de nagelwal omhoog getrokken word. De BS/spange groeit met de nagel mee en zodra deze zich aan het uiteinde bevind zal het loslaten en is de klacht verdwenen

 • Veertjestechniek

Bij de veertjestechniek worden de veertjes rechtstreeks op de nagelplaat aangemeten en aangebracht en worden met acryl vastgezet. Met deze techniek kan elke nagelkromming gereguleerd worden. De cliënt is (bijna) onmiddellijk pijnvrij omdat door de trekkracht van het veertje de nagel uit de nagelwal omhoog getrokken word.

 

Nagelreparatie en nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door voetverzorgers die zich hierin gespecialiseerd hebben.

 

 

 

 

 

Overtollig eelt/ kloven

Eelt:
Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid, die ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan overmatige druk en/of wrijving. Door het wrijven van de opperhuid over een oppervlakte wordt deze ruwer en hard. Eelt is dan een beschermlaag die voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt.

Door wrijving worden de zenuwuiteinden voortdurend geprikkeld, dit zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer, met een versnelde celopbouw als gevolg. Door verdikking van de eeltlaag wordt de papilaire huidlaag dichtgedrukt. De cellen missen de nodige voedingstoffen en verhoornen sneller. Ze kunnen niet in dezelfde mate afschilferen. Deze eeltlaag kan met de lederhuid samengroeien. Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen.

Behandeling van overtollig eelt door de Pedicure:
Eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen. De Pedicure zal de eeltlaag verwijderen totdat de opperhuid weer beweeglijk wordt. De fysiologische eeltlaag zal ze gedeeltelijk aanwezig laten. Deze is noodzakelijk als bescherming.

Mogelijke oorzaken van overtollig eelt zijn:

 • Slecht passende schoenen
 • Overgewicht
 • Aftakeling van het bloedvatensysteem
 • Een verkeerde manier van staan en lopen
 • Een doorgezakte voorvoet.
 • Een holvoet, waardoor het gewicht alleen op de hiel en de voorvoet rust hamertenen.
 • Hielspoor
 • Veranderingen aan de gewrichten door reuma, artritis of neuropathie. Het verminderen van de beschermende vetlaag (polster) of de verschuiving hiervan.

Wanneer dit soort eeltplekken niet tijdig wordt behandeld kunnen likdoorns en kloven ontstaan. Bij het lopen op naaldhakken rust het lichaamsgewicht vrijwel in zijn geheel op de voorvoet. Likdoorns zijn dan bijna niet te vermijden.

Kloven:
Een kloof kan ontstaan door overdreven verweking van de voethuid, maar ook door uitermate verdroging van de huid. De verweekte huid tussen de tenen is vaak het gevolg van overmatige zweetproductie. Hierbij moet aan de transpiratie gewerkt worden. Indien de huid in die mate uitdroogt dat de elasticiteit verdwijnt, zal ze openbarsten. Zo ontstaan kloven aan de hielen. Het dragen van slippers met een harde zool die voortdurend tegen de hiel slaat, bevordert het ontstaan van kloven.

Behandeling van kloven door de Pedicure:
Om de kloven te behandelen, moet de eeltrand in de lengte richting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium zal de pedicure u adviseren de huisarts te raadplegen.

Wat kunt u zelf doen:
Eelt(randen) en kloven intensief met een goede hydraterende crème invetten. De huid wordt dan zachter en de scherpe randen kunnen gemakkelijker worden verwijderd. De huid krijgt de gelegenheid zich te herstellen.

Reumatische voet

Een reumapatiënt heeft bijna altijd te maken met ongewenste eelt en likdoornvorming aan de voeten. Dit heeft te maken met:

 • De veranderende stand van voet en tenen
 • Het weefsel onder de bal van de voet dat dunner wordt of verschuift
 • Schoenen die niet goed (meer) passen

Een reumapatiënt kan ook last krijgen van verandering aan de nagels. Dit is vaak een gevolg van het feit dat de tenen in de verdrukking komen omdat er (te) weinig ruimte is in de schoenen. Daarnaast zie we ook vaak een standafwijking van de voet. Bij reumapatiënten zien we bij de nagels vaak de volgende afwijkingen optreden:

 • Verkleuring van de nagel
 • Een verdikte of juist extreem dunne nagel(s)
 • Brokkelige nagels
 • Eeltvorming onder de nagels
 • Ruwe, ondoorzichtige, brosse en gespleten nagels (schuurpapiernagels)

Behandeling door een (medisch) pedicure:
De voeten van reumapatiënten zijn vaak gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standafwijkingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming. Voor een pedicurebehandeling van reumatische voeten is daarom specifieke kennis noodzakelijk. Behandeling door een medisch pedicure is dus noodzakelijk. 

Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Zo nodig wordt de cliënt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, specialist of podotherapeut. Zorgverzekeraars kunnen een vergoeding (tegemoetkoming) van behandeling toekennen van de medisch pedicure tot een bepaald maximum per jaar. Informeer hierover bij uw eigen zorgverzekeraar.

 

Diabetische Voet

Voor een diabetespatiënt is het zeer belangrijk om zijn of haar voeten regelmatig te laten onderhouden. Hoe langer iemand diabetes heeft, hoe meer kans op late complicaties. Problemen aan de voeten is er daar een van, net als problemen met ogen, nieren, zenuwen of bloedvaten. Gelukkig krijgt lang niet iedereen met deze complicaties te maken. Bovendien kan een patiënt zelf een heleboel doen om klachten te voorkomen. En als het dan toch mis gaat, zijn de problemen meestal goed te behandelen. In principe is een behandeling bij diabetici hetzelfde als bij niet-diabetici. Een pedicure moet alleen nog voorzichtiger te werk gaan om geen wondjes te veroorzaken.

Het grote verschil zit hem in het screenen van de voeten. De pedicure test de voeten op gevoel, warmte en beweeglijkheid. Indien het nodig is stuurt ze de cliënt naar de huisarts of podotherapeut. Daarnaast maakt de pedicure één keer per jaar blauwdrukken van beide voeten. Eventuele standveranderingen worden tijdig gesignaleerd en de cliënt zo nodig geadviseerd naar de huisarts te gaan. Als de test op gevoel, warmte en beweeglijkheid gedaan wordt door de diabetesverpleegkundige, dan worden in overleg met de cliënt alleen de blauwdrukken gemaakt. 

De diabetische voet is onder andere te herkennen aan:

 • Droge voeten of kloofjes
 • Minder gevoel in de voeten tintelingen of pijn; vaak koude voeten;
 • Wondjes die moeilijk genezen en verkleuringen aan tenen of voeten.

Als een diabeet bovenstaande zaken signaleert wordt een regelmatig bezoek aan de pedicure sterk aanbevolen. Maar ook wanneer er geen klachten zijn, is het raadzaam toch enkele keren per jaar, preventief, voor een controlebehandeling naar een medisch pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen bij patiënten met diabetes is één van de belangrijkste taken van een gecertificeerd pedicure.

Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Zo nodig wordt de cliënt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts, specialist of podotherapeut. Zorgverzekeraars kunnen een vergoeding (tegemoetkoming) van behandeling toekennen van de medisch pedicure tot een bepaald maximum per jaar. Informeer hierover bij uw eigen zorgverzekeraar.

Gellak

Het gemak van nagellak met de kwaliteit van gel. De gel heeft veel voordelen en is uitermate geschikt om de natuurlijke nagel te verstevigen. Vooral geschikt voor dunne/slappe nagesl die snel breken. De gellak trekt oneffenheden glad en geeft optisch een egale, gezonde nagel deze beschermt de natuurlijke nagel tegen breken/scheuren.

De gellak houdt circa 4-6 weken, bevat geen oplosmiddelen en is bijna reukloos U kunt kiezen uit een aantal bestseller kleuren. Zit uw favoriete kleur er niet bij? Dat is geen probleem, ik kan de door u gewenste kleur voor u bestellen.

ProVoet

ProVoet is de brancheorganisatie van de pedicures in Nederland